Русия продължава производството на крилати ракети и след като Западът й наложи санкции, целящи да лишат Москва от компонентите, необходими за производство на подобен вид боеприпаси, пише американският вестник The New York Times, като се позовава на данни от организация, изследваща оръжията.  

Разследващите са установили, че най-малко една руска крилата ракета Х-101, използвана в атаките от 23 ноември, е била направена не по-рано от октомври.

Експерти изследваха останки от крилати ракети, открити в Киев след ударите от 23 ноември, която прекъсна електричеството и затвори водоснабдителните системи в големи райони на страната. Една от ракетите е направена това лято, а друга е завършена след септември, показват маркировките върху оръжията, според доклад, публикуван от разследващите.

Това, че Русия е продължила да произвежда усъвършенствани управляеми ракети като Х-101, предполага, че Москва е намерила начини да придобие полупроводници и други материали въпреки санкциите или че е имала значителни запаси от компоненти преди началото на войната, обяснява един от изследователите.

Констатациите са сред най-новите от Conflict Armament Research, независима група, базирана във Великобритания, която идентифицира и проследява оръжия и боеприпаси, използвани във войни. Малък екип от нейни изследователи пристигна в Киев точно преди атаката по покана на украинската служба за сигурност.

В четири предишни изследователски пътувания до Киев след началото на войната, изследователите са открили, че почти цялото усъвършенствано руско военно оборудване - като криптирани радиостанции и лазерни далекомери - е създадено със западни полупроводници.

Изследователите не са успели да определят дали останките от Х-101, които са изследвали, са от ракети, достигнали целите си и експлодирали, или са били прихванати по време на полет и свалени.

Снарядите са били обозначени с 13-цифрен код. Разследващите са на мнение, че първите три цифри представляват завода, в който е произведена ракетата, следван от друг трицифрен код, показващ коя от двете известни версии на Х-101 е ракетата, и две цифри, показващи кога е произведена. Смята се, че последният низ от пет числа обозначава производствената партида на ракетата и серийния номер.

Пьотр Бутовски, полски журналист, който е писал много за руските бойни самолети и военни боеприпаси, казва, че анализът на групата съвпада с неговото изследване.