Германските енергийни компании RWE и Uniper са на крачка от сключването на споразумение с Катар за доставка на втечнен природен газ (ВПГ), съобщава Reuters.

Източници на агенцията разкриват, че преговорите между Берлин и Доха през последните месеци са били изпълнени с разногласия по ключови условия, като продължителността на договора и цените на газа. Въпреки това се очаква страните скоро да постигнат компромис.

Друг събеседник на медията допълва, че към настоящия момент преговорите са станали по-конструктивни, отколкото са били преди няколко месеца. По данни на агенцията германските компании вероятно ще подпишат споразумение за период от 15 години, като финализирането на сделката се очаква в рамките на няколко седмици.

През март вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Роберт Хабек направи посещение в Катар, в рамките на което договори сътрудничество в енергийния сектор, което предвижда възможността за износ на ВПГ за европейската страна. Хабек отбеляза, че при преговорите в Доха е постигнато споразумение за дългосрочно енергийно партньорство. През август обаче той обяви, че германските компании, които внасят ВПГ, са отказали от доставките на енергийния ресурс от Катар, тъй като са намерили по-евтини алтернативи на световния пазар.