В навечерието на 70-ата годишнина от смъртта на Йосиф Сталин отношението към победоносния военен лидер на Съветския съюз остава смесено на териториите, които някога е управлявал с желязна ръка, пише Reuters. Но се забелязва определен ренесанс на култа към личността му, отбелязва агенцията.

По време на три десетилетия еднолично управление Сталин осъществява бърза индустриализация и победата над Нацистка Германия, но също и е обвиняван за смъртта на милиони в рамките на осъществени чистки, трудови лагери (ГУЛАГ) и глад.

Както пише Reuters, на фона на войната в Украйна, която Кремъл описва като борба за оцеляване срещу Запада, наследството на Сталин се чувства все по-силно.

"Първо, благодаря ви за победата (във Втората световна война)“, казва 21-годишната Мадина в типично смесен възглед за наследството на Сталин сред хората по улиците на Москва. "Второ, той е негативен човек за мен, защото имаше много смъртни случаи. Много екзекуции, разстрели, изгонвания, изкуствата бяха забранени и т.н. Така че е невъзможно да има ясна позиция по един или друг начин“, добави тя , като отказа да назове второто си име.

Сталин умира на 5 март 1953 г. на 74 години.

Въпреки че публичните чествания остават до голяма степен табу и улиците вече не носят името му, през последните години репутацията му претърпя нещо като ренесанс.

Проучванията през 2021 г. на руския център Левада например показват, че 45% изразяват "уважение“ към Сталин, докато 48% подкрепят поставянето на негови паметници.

"Защо да имам лошо отношение към него?“ - казва жителят на Москва Андрей, 31, изтъквайки Сталин като силна обединяваща личност, чиято победа във войната трябва да бъде възхвалявана.

Руският президент Владимир Путин, който се представя за наследник на царете от миналото, предложи премерена оценка на Сталин, като похвали военното му ръководство, като същевременно осъди вътрешната му политика като "тоталитарна".

От началото на конфликта в Украйна Кремъл - който твърди, че се бори срещу украинските "неонацисти" - се опитва да претендира за военната мантия на Сталин, представяйки кампанията си като слагане на край на недовършената работа от Втората световна война.

През февруари Путин посети Волгоград - който за кратко беше преименуван на Сталинград - за да отбележи 80-ата годишнина от битката, която беше повратна точка във войната.

"За съжаление виждаме, че идеологията на нацизма в съвременната си форма и проява отново пряко застрашава сигурността на страната ни“, заяви тогава той.

Украйна настоява, че Путин проявява същата "геноцидна" бруталност като Сталин.

В родния град на Сталин Гори в Грузия мнозина споделят положителни оценки за съветския лидер, въпреки че нацията им е скъсала с Русия и подкрепата за Украйна е широко разпространена.

"Мнозинството в Гори цени Сталин, разбира се. Като историческа фигура, като велик човек и човек, който е управлявал с железен юмрук“, казва 48-годишният жител Якоб Кикриашвили.

"Но отношението към него се променя. Младото поколение е по-агресивно към него."

Роден като Йосиф Джугашвили в скромно семейство през 1878 г., младият Сталин прекарва детството си в Гори, преди да отиде да учи в близката грузинска столица Тбилиси. Днес музеят на Сталин в Гори, разположен на булевард Сталин в града, е най-известната туристическа атракция на града, привличаща посетители от цял свят.

През 2010 г. грузинското правителство нареди статуята на Сталин в града да бъде премахната, заявявайки, че той не го заслужава.

Цотне Гогиашвили, жител на Гори в началото на двайсетте, казва, че докато по-възрастните хора в града все още "боготворят“ Сталин, по-младите поколения са променили мнението си: "По-голямата част от младите хора не го харесват и мисля, че това е добре“.