Сблъсъци между силите на талибаните и пакистанската армия са се състояли на границата на Афганистан и Пакистан, съобщи Tolo News, цитирайки представител на 203-ти корпус на афганистанските войски.

Според него сблъсъците са станали по линията Дюранд (непризната от Кабул граница между Афганистан и Пакистан) в района Данд-е-Патан в провинция Пактия.

Миналата седмица беше съобщено, че е възникнал конфликт между талибаните и пакистанската армия на граничния пункт в района Спин Болдак на афганистанско-пакистанската граница, никой не е пострадал.

В началото на август 2021 г. талибаните засилиха офанзивата си срещу афганистанските правителствени сили, влязоха в Кабул на 15 август и на следващия ден обявиха, че войната е приключила. През последните две седмици на август от летището в Кабул, което беше под защитата на американските военни, имаше масова евакуация на граждани на западни страни и афганистанци, които им сътрудничиха. В нощта на 31 август американските военни напуснаха летището в Кабул, слагайки край на почти 20-годишното военно присъствие на САЩ в Афганистан. В началото на септември беше обявен съставът на временното правителство на Афганистан, което беше оглавено от Мохамад Хасан Ахунд, ръководител на външното министерство по време на първото управление на талибаните, който е под санкции на ООН от 2001 г.