Най-малко десетима души, включително двама полицаи, са загинали в хода на безредиците в евкадорския град Гуаякил и съседния Нобол, съобщава местната полиция.

"Със съжаление ви съобщаваме, че тази вечер в Нобола, провинция Гуаяс, двама наши другари бяха подло убити от въоръжени престъпници“, се казва в комюнике, публикувано в блога на полицията в социалната мрежа X.

По-рано, по време на пресконференция на кмета на Гуаякил, говорител на полицията каза, че по време на вълненията в града най-малко осем души са били убити и още двама са били ранени, а полицай е получил огнестрелна рана.

След поредица от затворнически бунтове и бягството на големи лидери на банди, президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви 60-дневно извънредно положение, за да използва въоръжените сили, за да си върне контрола върху пенитенциарната система. Действията на правителството предизвикаха вълна от безредици в градовете на страната - във вторник вечерта престъпниците започнаха да палят коли и автобуси, а в Гуаякил бяха регистрирани взривове на самоделни взривни устройства. Полицията съобщи, че неизвестни нападатели са отвлекли седем полицаи в Кито и град Мачала за по-малко от 24 часа. По-късно трима полицаи от Мачала са освободени живи.

Във вторник Нобоа обяви положение на вътрешен въоръжен конфликт в страната и нареди на армията да "неутрализира" 22 престъпни групировки, наброяващи десетки хиляди членове. Ръководителят на съвместното командване на въоръжените сили на Еквадор Хайме Вела Ерасо след заседание на Съвета за сигурност обяви тези престъпни групи за военни цели и каза, че няма да има преговори с тях.