Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли заяви, че "Украйна може да разчита на подкрепата на Великобритания“ по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев в понеделник, съобщава CNN, като се позовава на британското дипломатическо ведомство.

Посещението на Клевърли в украинската столица идва преди конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон в края на този месец, фокусирана върху възстановяването

Пътуването в понеделник е второто посещение на Клевърли в Киев и четвъртата среща между висши министри на Обединеното кралство и президента Зеленски през последните седмици. Клевърли също се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба в понеделник, за да обсъдят как най-добре да подкрепят Украйна "от бойното поле до банковите гаранции“.

Клевърли се срещна и с деца, които според външното министерство са били принудително депортирани в Русия.

"Докато Украйна продължава своята продължителна борба срещу Русия, аз успях да видя с очите си истинските ужаси и опустошение на това, което Русия причини на тази суверенна държава“, отбеляза Клевърли в изявление, публикувано от външното министерство.

"Насилственото депортиране на деца, изравняването със земята на градове като Бахмут, Изюм и Мариупол и извършването на зверства не са действия на отговорна международна държава. Това са действия на враждебен режим, който е в нарушение на Устава на ООН“, категоричен е Клевърли.

Зеленски благодари на министъра за визитата му в Киев и за "наистина голямата подкрепа, която Обединеното кралство даде и дава, все още дава и се надяваме, че ще продължи тази подкрепа за Украйна“.

"И искам да благодаря за последното, става дума за отваряне на възможност за тренировъчни мисии за нашите пилоти на изтребители, както и за възможността да отворим дискусия за коалицията на патриотите. Това също е много важно. Щастлив съм, че всички лидери разбраха, че през този период от време, когато имаме такава голяма ескалация чрез нападение с различни видове ракети и през целия този период, когато нямаме бойни самолети, имаме нужда наистина от нещо, което да затвори небето. И ние знаем името на това нещо“, отбеляза Зеленски.