Борбата на САЩ срещу повече от 1,4 милиарда китайци няма да завърши с нищо добро, предупреди китайският външен министър Ван И в съвместно интервю за местни медии, текстът на което беше публикуван в петък от външното министерство на страната, предава РИА Новости.

"(Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси) Пелоси посети Тайван, Китай, организира политическа провокация и създаде напрежение в Тайванския проток... Нарушението на задълженията и умишлената провокация по въпроса за Тайван може само допълнително да подкопае доверието в Съединените щати. Борбата срещу повече от 1,4 милиарда китайци никога няма да завърши с нищо добро“, каза Ван И.

Той определи отговора на Китай на посещението на толкова високопоставен американски политик в Тайван разумен, рационален, необходим и уместен.

"Статуквото в Тайванския проток не се променя от Китай, а от Съединените щати, които се опитват да контролират Китай с помощта на Тайван, както и от поддаващите се на неосъществими мечти власти на острова, които разчитат на Съединените щати в стремежа си за независимост“, подчерта министърът.

Дипломатът обясни, че предприетите от Пекин контрамерки целят поддържането на мира в Тайванския пролив и регионалната стабилност. Той посочи още, че принципът за ненамеса във вътрешните работи е "златното правило“ на междудържавните отношения.

"Предприетите от Китай мерки също поддържат основните норми на международните отношения, защитават международната справедливост и безпристрастие“, добавя още Ван И.

Нанси Пелоси посети региона в началото на август. Нейното посещение беше първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван от 1997 г. след Нют Гингрич. Китай, който смята острова за своя провинция, в отговор на стъпката на американските власти предупреди, че ще предприеме решителни мерки за защита на държавния суверенитет и териториалната цялост.

В отговор на посещението Пекин обяви началото на военни учения, а също така наложи санкции срещу две тайвански фондации, срещу самата Пелоси и нейните близки роднини, спря преговорите с Вашингтон за изменението на климата, сътрудничеството за връщането на нелегални имигранти в родината им, по наказателна правна помощ, борба с транснационалната престъпност, сътрудничеството в областта на контрола на наркотиците, както и комуникациите по линия на отбраната.

Освен това Китай спря износа на естествен пясък за Тайван и вноса на цитрусови плодове и някои рибни продукти от острова. Китайското външно министерство обвини Вашингтон и Тайпе за всички негативни последици от посещението, на което Пекин се противопоставяше няколко месеца.

Превод и редакция: Иван Христов