Министърът на външните работи на Канада Мелани Джоли заяви, че руският президент Владимир Путин губи връзка над реалността, година след нахлуването в Украйна, съобщава Global News.

"Президентът Путин е изцяло отговорен за тази война и последното му обръщение доказва, че той остава далеч от реалността“, категорична е Джоли.

Тя осъди обръщението, в което Путин обяви, че спира участието на Русия в договора за намаляване на стратегическите оръжия.

По думите й е "безразсъдно“ Путин да напусне ядрения договор. Тя заяви, че речта му представлява "рециклирани абсурди“ за войната.

"Става дума за избор на мир – всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“, посочи министърът. "Става въпрос за избор на правила пред хаоса и ясно заявяване, че никой, днес и в бъдеще, не може да пренебрегне принципите на суверенитета и териториалната цялост“.

"Няма друг вариант освен победа за Украйна. Канада ще бъде там, за да подкрепи борбата на Украйна за свобода, толкова дълго, колкото е необходимо“, отбеляза още първият дипломат на Отава.