Външните министри на ЕС решиха да отпуснат допълнителни 5 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна в рамките на Европейския фонд за мир, съобщава "Украинская правда“, позовавайки се на съобщение от Министерството на външните работи на Украйна

В срещата участва министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

"Срещата на Съвета на външните министри на ЕС, в която участва ръководителят на украинското външно министерство, взе окончателно решение за отпускане на допълнителни 5 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна в рамките на Европейския фонд за мир. Министърът изрази благодарност на своите колеги за тази стъпка“, се казва в съобщението.

Кулеба също така благодари на Чехия за навременната инициатива за закупуване на артилерийски боеприпаси за Украйна и на всички страни членки на ЕС, които вече са дали своя принос за нейното осъществяване.

"Призовавам онези, които все още обмислят да направят дарение, да го направят възможно най-бързо. Това се отнася не само за чешката инициатива, но и за няколко други подобни инициативи. Всеки ден има значение", подчерта министърът.

Миналата седмица постоянните представители на страните от ЕС подкрепиха увеличението с 5 милиарда евро на Европейския фонд за мир, който финансира доставките на оръжия за Украйна.

Financial Times съобщи, че решението е било договорено чрез компромис, че ще се дава приоритет на оръжия, произведени в ЕС, с възможност за закупуването им от трети страни в екстремни случаи.

От 2022 г. ЕС предоставя военна помощ на Украйна чрез Европейския фонд за мир - по-специално той се използва за възстановяване на разходите на страните членки за оръжия, предоставени на Украйна.

Финансирането се осигурява чрез траншове, които могат да бъдат блокирани от отделните страни членки. През последните месеци това направи Унгария, която под различни предлози отказа да одобри попълването на ЕФМ с 500 милиона евро.