Срещата на външните министри на ЕС в Киев в понеделник е "историческо събитие“, което изпраща силно "послание за подкрепа“ за Украйна, заяви външният министър на разкъсаната от война страна, цитиран от CNN.

Говорейки заедно с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че провеждането на среща на Съвета по външни работи на ЕС извън границите на блока за първи път изпраща "само по себе си послание“.

"Послание за подкрепа, неограничената подкрепа, която ЕС предоставя на Украйна, за което сме много благодарни“, отбеляза той.

Борел заяви, че министрите от ЕС ще проучат мирния план, представен от украинския президент Володимир Зеленски.

"Това е вид мозъчна атака, която трябва да направим помежду си — и заедно с [Украйна] — за да разгледаме ситуацията на войната срещу Украйна, как ЕС подкрепя Украйна и как ще продължим да правим това", отбеляза Борел.

Той добави, че външните министри на ЕС са дошли в Киев, за да покажат "своя ангажимент и ангажимента на Европейския съюз да продължи да подкрепя Украйна в агресивната война на Русия срещу Украйна“.

"Тези видове срещи се наричат неофициални, защото, първо, те са извън помещенията на Европейския съюз, и второ, защото се считат за политически дебат на високо ниво, който няма за цел постигане на съгласувани заключения и решения“, отбеляза още Борел.

Междувременно се разбра, че само 23 от 27-те външни министри от ЕС са на срещата в Киев в понеделник.

В Киев са външните министри на следните страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

В украинската столица са държавните секретари на Латвия и Швеция. В Киев са заместник-министърът на Полша и заместник-държавният секретар на Унгария.

Външният министър на Литва заяви, че Европейският съюз е изправен пред "критичен момент", след като политически промени в САЩ и Словакия застрашиха едностранната подкрепа на ЕС и НАТО за Украйна на фона на инвазията на Русия.

В събота американските законодатели решиха да не включват искане за помощ от 6 милиарда долара за Украйна във временен законопроект, предназначен да избегне спиране на работата на правителството. Междувременно популистката партия на бившия словашки премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в страната рано в неделя. Фицо води кампания за спиране на помощта за Украйна и блокиране на кандидатурата на Киев за присъединяване към НАТО.

Събитията през уикенда "имат силата да внушат съмнение" относно подкрепата на блока за Украйна, заяви Лансбергис.

"Много съобщения, изпратени от Брюксел, Вашингтон или другаде, имат силата да всяват съмнения относно това дали говорим сериозно“, добави литовският външен министър. "И аз се надявам, че днешната среща може да поправи това и може да изпрати много ясно, кристално ясно послание, че Европа е с Украйна до тази победа“, отсече Лансбергис.

Външните министри на Франция, Ирландия и Румъния също потвърдиха подкрепата си за Киев.

Външният министър на Франция Катрин Колона предупреди Русия да не разчита на "умора" на страните членки на Европейския съюз по отношение на подкрепата им за Украйна.

Нейният румънски колега Луминица Одобеску заяви, че страната ще подкрепи Украйна в износа на зърнени култури и подчерта пагубното въздействие на инвазията върху глобалната продоволствена сигурност.

А ирландският външен министър Майкъл Мартин отбеляза, че се надява служители на ЕС да намерят "устойчив подход за подкрепа на Украйна в дългосрочен план“.