Ръководителите на дипломациите на Турция, Русия, Иран и Сирия на преговорите в Москва се договориха да изготвят Пътна карта за насърчаване на отношенията между Анкара и Дамаск. Това се казва в съобщение на турското външно министерство, цитирано от "Анадолската агенция“.

Координацията на усилията по изготвянето на Пътната карта ще бъде поверена на заместник-министрите на външните работи, министерствата на отбраната и разузнавателните служби на четирите държави.

Наред с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу в дискусиите в Дома за приеми на руското външно министерство участваха руският външен министър Сергей Лавров, ръководителят на иранската дипломация Хосеин Амир Абдолахиан и представителят на Башар Асад Фейсал Микдад, заедно с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу .

Участниците в дискусиите потвърдиха своя ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Сирия, както и готовността си за борба с всяка форма на тероризъм в светлината на изискванията на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и изявленията, направени в Астанинския формат.

Участниците в четиристранната среща подчертаха важността на улесняването на процеса на доброволно, безопасно и достойно завръщане на бежанците в Сирия. В тази връзка беше изтъкната необходимостта от увеличаване на обема на международната помощ, която е важна както за връщането на бежанците в Сирия, така и за следвоенното възстановяване на тази страна.

Ръководителите на дипломациите отбелязаха позитивния и конструктивния характер на срещата в Москва и решиха да продължат контактите в четиристранен формат.