Министрите на външните работи на страните от НАТО се събират на двудневна среща в Осло, в рамките на която ще обсъдят разширяването на Алианса и изострянето на ситуацията в Косово, съобщава Euractiv.

Срещата е неформална, така че останалата част от програмата й не е обявена официално, но според дипломатически източници в Брюксел и европейски медии участниците ще обсъдят и подготовката за срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли и въпроси за увеличаване на военните разходи.

Голяма част от вниманието ще бъде насочено към отношението на Турция спрямо Швеция, след като Реджеп Тайип Ердоган спечели още един президентски мандат.

Европейската редакция на изданието Politico съобщи по-рано, на срещата по-специално ще се обсъди какво може да бъде обещано на Украйна на срещата на върха във Вилнюс вместо присъединяване към Алианса, което е невъзможно в контекста на продължаващия военен конфликт.

Вестникът подчертава, че Киев вече не може да се задоволява с формулата, приета на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., че "Украйна и Грузия в крайна сметка ще се присъединят към НАТО, когато изпълнят всички критерии". Украинските власти се нуждаят от по-видим символ на напредък към Алианса. Един от вариантите, според изданието, може да бъде създаването на Съвет Украйна-НАТО, който трябва да издигне сътрудничеството на по-високо от сегашното ниво. Няколко западноевропейски страни са убедени, че сериозната дискусия за членството трябва да бъде отложена за след края на военния конфликт, което не пречи на по-тясното сътрудничество между НАТО и Украйна, посочва Politico.