Служебният министър на външните работи на Гърция Василис Каскарелис и първият дипломат на Анкара Хакан Фидан са обсъдили въпроса за миграцията в телефонен разговор, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Мигрантските потоци в Гърция се увеличиха през последните няколко седмици, подпомогнати от по-ниските нива на водата на река Марица, която формира почти цялата сухопътна граница между двете страни.

Турция има опит в изтласкването на мигранти през границата, най-вече в началото на 2020 г., точно преди пандемията Covid-19, коментират от редакцията.

Но временният министър за защита на гражданите Хараламбос Лалузис, който се пенсионира като началник на щаба на армията миналия януари "не вярва, че Турция използва миграцията като оръжие“ в настоящия момент.

Лалузис, чието министерство контролира гръцката полиция и други сили за сигурност, отговаряше на въпрос на репортер по време на посещение в Солун.

Той добави, че защитата на опасенията за сигурността на гражданите е приоритет за служебното правителство, което е натоварено с провеждането на изборите на 25 юни, и че то действа според предварително изготвен план.