Съветът на Европейския съюз на ниво външни министри ще вземе решение в рамките на деня за стартирането на мисия за обучение на 15 000 украински войници. Министрите ще обсъдят и по-строги санкции срещу Иран "за потушаване на вълненията", ще обсъдят ситуацията на Балканите и външнополитическото измерение на Международната конференция на ООН за климата, предава ТАСС.

Източник от Европейската външна служба заяви пред репортери в петък, че Съветът на ЕС "ще вземе официално решение за стартиране на мисия в подкрепа на [Украйна] и за процедурата за нейното финансиране". Мисията ще се нарича EUMAM Ukraine (Мисия за военна помощ на ЕС за Украйна).

Решението за създаването на мисията бе взето преди месец, на 17 октомври. Както съобщи тогава Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, мисията трябва да осигури обучение на 15 000 военни, предназначена е за 24 месеца, като за нуждите ще трябва да се отделят 106,7 млн евро.

Според външната служба на ЕС мисията ще осигури "индивидуално, колективно и специално обучение за въоръжените сили на Украйна и частите за териториална отбрана". Тя също така ще осигури координацията на усилията на отделните държави от ЕС, които ще обучават украинските военни за провеждане на военни операции срещу Русия на двустранна основа.

Предполага се, че тренировъчните бази на ЕС за въоръжените сили на Украйна ще бъдат разположени на територията на Германия и Полша, освен това се разглежда възможността за присъединяване на други държави към обучението на бойни формирования.

Министрите също възнамеряват да одобрят допълнителни санкции срещу Иран "за действията на властите за потушаване на протестите в тази страна"

Към момента ЕС е наложил санкции срещу 11 физически и четири юридически лица на Иран.