Стачкуващи работници прекъснаха доставките на френските рафинерии, обществения транспорт и училищата във вторник във втория ден на национални протести срещу плана на президента Еманюел Макрон да задължи хората да работят по-дълго преди пенсиониране, съобщава Reuters.

Тълпи преминаха през градовете във Франция, за да осъдят реформа, която повишава възрастта за пенсиониране с две години до 64 и която е тест за способността на Макрон да прокара промяна сега, когато той загуби работното си мнозинство в парламента.

В железопътните мрежи само един на всеки трима високоскоростни TGV влакове работеше и още по-малко местни и регионални влакове. Услугите на парижкото метро бяха хвърлени в безпорядък.

Подкрепени от успеха си по-рано през месеца, когато повече от милион души излязоха на улицата, профсъюзите, които се борят да запазят властта и влиянието си, призоваха обществеността да участва масово.

"Няма да караме, докато не станем на 64!" - заяви шофьорът на автобус Изабел Тексие на протест в Сен Назер на атлантическото крайбрежие, добавяйки, че много кариери включват тежки условия на труд.

Други се чувстваха примирени преди вероятното пазарене между управляващия съюз на Макрон и консервативните опоненти, които са по-отворени към пенсионната реформа от левицата.

"Няма смисъл да стачкуваме. Този законопроект ще бъде приет във всеки случай", казва 34-годишният Матийо Жако, който работи в сектора на луксозните стоки.

Профсъюзите обявиха, че половината от учителите в началните училища са напуснали работа. TotalEnergies съобщи, че 55% от нейните работници на сутрешни смени в нейните рафинерии са имали повредени инструменти, по-малък брой от този на 19 януари. Твърдолевият профсъюз CGT заяви, че цифрата е неточна.

Уличен марш в Париж се предвижда по-късно през деня.

Реформата на пенсионната система би донесла допълнителни 17,7 милиарда евро (19,18 милиарда долара) годишни пенсионни вноски, според оценки на Министерството на труда.

Профсъюзите казват, че има и други начини за увеличаване на приходите, като данъчно облагане на супер богатите или искане от работодатели или заможни пенсионери да внасят повече.

"Тази реформа е несправедлива и брутална“, казва Люк Фаре, генерален секретар на синдиката на държавните служители UNSA. "Преместването (пенсионната възраст) на 64 години е социално връщане назад.“

Правителството направи някои отстъпки при изготвянето на законодателството. Първоначално Макрон искаше възрастта за пенсиониране да бъде определена на 65 години, докато правителството също така обещава минимална пенсия от 1200 евро на месец.

Премиерът Елизабет Борн заяви, че прагът от 64 години "не подлежи на обсъждане“, но правителството проучва начини да компенсира част от въздействието, особено върху жените.

Твърдолявата опозиционна фигура Жан-Люк Меланшон, яростен критик на реформата, обяви, че парламентът ще обсъди в понеделник предложение, призоваващо за референдум по въпроса.

"Французите не са глупави", заяви той на марш в Марсилия. "Ако тази реформа е жизненоважна, трябва да е възможно да се убедят хората.“