Най-опасният активен вулкан в Мексико изхвърли пепел и дим във вторник, като снимки показват огромни колони от сиви емисии - достатъчно големи, за да спрат близките полети, пише CNN.

Вулканът Попокатепетъл се намира в централно Мексико между щатите Морелос, Пуебла и щата Мексико.

Съобщава се за падане на пепел в Мексико Сити и околния регион, на около 72 километра югоизточно от вулкана, според Националната координация за гражданска защита.

Мексиканският национален център за предотвратяване на бедствия обяви, че е регистрирал 77 избухвания от вулкана и е издал второ ниво на вулканична заплаха, което изисква вземане на превантивни мерки и стоене на разстояние.

Някои авиокомпании трябваше да отменят операции от международното летище Бенито Хуарес (AICM) в Мексико Сити.

Милиони в Мексико са предупредени да се подготвят за евакуация, тъй като вулканът Попокатепетъл изхвърля пепел

Около 25 милиона души живеят в радиус от 96 километра от вулкана, но органът за гражданска защита твърди, че в момента няма "риск за населението“.

Вулканът е бил в латентно състояние в продължение на десетилетия до изригването му през 1994 г. – и скорошната активност е накарала жителите да бъдат нащрек. Оттогава тътненето му е станало част от ежедневието на живеещите наблизо.

През 2019 г. Попокатепетъл изригна 14 пъти за една нощ. После миналия май изхвърли достатъчно пепел, че летището в Мексико Сити отмени стотици полети. Властите в няколко щата преустановиха присъствените занятия и предупредиха жителите да се подготвят за евакуация – въпреки че вулканичната активност в крайна сметка се забави.