След поредица земетресения на север от Гриндавик в Исландия започна изригването на вулкан, който изхвърли пепел на 50 метра височина, съобщава британският телевизионен канал Sky News.

Разположеният наблизо Гриндавик, рибарски град с 3800 души, бе евакуиран, както и местен курорт, популярен сред туристите. Вулканът е на полуостров Рейкянес, южно от столицата Рейкявик, където живеят 30 000 души.

Лавата се издигна на около 50 метра в небето от пукнатина с дължина над два километра и продължава да расте, според Исландската метеорологична служба.

Полетите до и от летище "Кефлавик“ в Рейкявик в момента се изпълняват нормално, но на пътниците се препоръчва да следят актуалната информация.

Гражданската защита на Исландия е поставена в състояние на висока готовност, съобщи полицията.

Исландия е дом на почти 400 000 души и се намира над гореща вулканична точка в Северния Атлантик. Островната страна редовно става свидетел на вулканични изригвания, с които има богат опит в справянето.

Властите предупредиха за риск от вулканична дейност в района, тъй като проучванията показват, че под земята се е натрупала магма.