Вулканът Левотоло на остров Ломблен в Индонезия изхвърли стълп от дим и пепел с височина почти един километър. Властите са въвели забранена зона около кратера, съобщава CNA, позовавайки се на регионалната агенция за управление на бедствия (BPBD).

"Регистрирано е, че в резултат на изригвания планината е изхвърлила вулканична пепел на височина до 1000 метра. Изригването е било придружено от умерен или силен тътен", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че няма съобщения за жертви или щети в резултат на изригването. Към настоящия момент няма в сила заповед за евакуация.

Властите обаче създадоха двукилометрова забранена зона около кратера на вулкана в провинция Източна Нуса Тенгара и посъветваха жителите на близките населени места да носят маски, за да избегнат проблеми с дишането. Освен това местните жители са призовани да бъдат нащрек за "потенциални опасности от потоци лава и горещи облаци“.

Последното голямо изригване на вулкана се случи в края на 2020 г. Тогава властите затвориха местното летище, а хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Височината на връх Левотоло е 1018 метра. Освен него на острова има още два вулкана: Илилабалекан и Иливерунг.

Индонезия е част от т. нар. Тихоокеански огнен пръстен - мощен тектоничен разлом. Плочата, която образува дъното на Индийския океан, е "притисната“ под Азиатската плоча, част от която е Суматра. Натрупаната енергия често се освобождава под формата на силни земни трусове и бурни вулканични изригвания.