Най-трудното по отношение на Косово тепърва предстои, тъй като премиерът на най-младата държава на Балканите "мечтае да бъде украинския президент Володимир Зеленски“. Това подчерта държавният глава на Сърбия Александър Вучич, цитира думите му Anadolu Agency.

По думите му "в Косово ще се случи нещо, което Сърбия не е виждала досега и не е могла да си представи“.

"И всичко това благодарение на провокативните действия и ужасно безотговорното поведение на (премиера на Косово) Албин Курти. Страхувам се от обща несигурност и нестабилност. Страхувам се дори от големи конфликти, защото знам, че сърбите не могат да търпят това и знам, че този другият, който причини всичко, не иска да се пенсионира, защото копнее и мечтае да бъде някой като Зеленски“, коментира Вучич по сръбската телевизия Pink.

Напрежението между Белград и Прищина нарасна в петък, след като полицията в Косово се сблъска с местни сърби, събрали се в опит да блокират новоизбрани етнически албански кметове да встъпят в длъжност. На място бяха изпратени сили с тежко оборудване, както и представители на НАТО в Косово.  

Шокови гранати и сълзотворен газ раниха най-малко 10 души, след като полицейска кола бе подпалена и се чу автоматична стрелба, според съобщения в медиите.

Властите на Сърбия разпоредиха на армията да напредне към границата с Косово и призоваха НАТО да спре насилието срещу местните сърби в Косово. В събота представители на сърбите в Косово призоваха официален Белград да спре диалога за нормализиране на отношенията с Прищина.