Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю пред местната "ТВ Първа“, че страната "няма нужда от ничии военни бази“, след като бе помолен да коментира разпронилата се в медиите информация за създаване на руска военна база в западната ни съседка. Масло в огъня наляха и коментарите на пратеника на Москва в Белград Александър Боцан-Харченко, които можеха да се изтълкуват в тази посока, както и тези на президента на Беларус Александър Лукашенко, че "Сърбия повече няма да може да седи на три стола“.

"Сърбия не се нуждае от ничии военни бази. Тя ще поддържа военен неутралитет и съюзнически отношения. Тя няма да се срамува от връзките си с Русия, Китай, САЩ и ЕС и ще се грижи за себе си“, заяви държавният глава.

Изявлението на руския посланик в Белград Александър Боцан-Харченко повдигна няколко въпроса в сръбската общественост.

"Създаването на руска военна база в Сърбия е суверенен акт на тази страна, а също така е въпрос, който засяга интересите на самата Руска федерация“, каза руският посланик.

Няколко сръбски медии и експерти обвиниха Русия, че "разпространява информация за руска военна база, умишлено подкопавайки интересите на Сърбия в момент, когато Западът я наблюдава отблизо по отношение на формирането на ново правителство и предвид изявеното нежелание на Белград да се присъедини към западните санкции срещу нея“.

Превод и редакция: Иван Христов