Президентът на Сърбия Александър Вучич говори в неделк вечер по теми от най-голямо значение за сърбите в предаването "Хит Туит“ по ТВ Пинк, пише белградската "Политика“.

Вучич заяви, че не може да каже, че това е лесен момент, но е важно да се държим сериозно и отговорно.

"Говорим за големи политически, почти тектонични промени. След 10 години сърбите взеха решение да напуснат институциите на Прищина", напомни Вучич. Той казва, че приказките, че са го направили "по нареждане на Белград" са безсмислени, но тези, които говорят това, не искат да видят какво искат сърбите и какви проблеми имат.

Президентът заявява, че е много важно хората да знаят през какво е преминала Сърбия през предходните десетилетия и предходните няколко месеца. Той припомни, че през 1999 г. Сърбия загуби фактическия си суверенитет в Косово, а през 2004 г. се е случила катастрофа. Той припомни и политиката "стандарти преди статут", след която последваха убийства на сърби, а след това албанците бяха възнаградени от Запада с признаването на едностранно обявената независимост.

Вучич припомни и лошото решение преговорите с Прищина да бъдат преместени от ООН под егидата на ЕС и че това е "най-голямата грешка, която Сърбия е направила".

Вучич казва, че Брюкселското споразумение е "купило" 10 години мир, което е довело до растеж на икономиката.

"Заплатите тук ще растат много повече от инфлацията. Пенсиите вече са увеличени. Средният процент на публичния дълг е 94,2 процента, а Сърбия е с почти 40 индексни процента по-добър от средния за Европа. Средната заплата във Врачар е 1060 евро, а в Бор е 800 евро“, каза Вучич.