Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка с решението на властите на Косово да не подновят разрешителните за сръбските регистрационни номера на превозните средства, съобщава вестник "Вечерне новости".

Изданието пояснява, че Вучич е насрочил заседанието в отговор на писмо от сръбски депутати от Косово, които са поискали спешна среща с него във връзка с изтичането на срока за смяна на сръбските регистрационни номера на 1 ноември. Срещата ще се проведе на 27 октомври от 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време).

Призивът на депутатите последва, след като министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че процесът по подмяна на сръбските документи и регистрационни номера трябва да приключи до 31 октомври, въпреки исканията на страните от квинтата (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия) за отлагане с 10 месеца забраната на сръбските номера на територията на най-младата държава на Балканите.

Ситуацията в Северно Косово рязко ескалира на 31 юли, след като полицията затвори ГКПП на границата със Сърбия в опит да задължи местните сърби да регистрират превозните си средства в страната.Резултатът от международните усилия бе решението на Прищина да отложи въвеждането на миграционни карти и забраната на сръбските номера до 1 септември. По-късно срокът бе удължен до 1 ноември.