Сръбският президент Александър Вучич заяви, че руският президент Владимир Путин е използвал същите разкази и обяснения за атаката срещу Украйна, както страните от НАТО, когато са започнали военна операция срещу Югославия, предава "Украинская правда“.

 "За първи път, безпрецедентно в световната история, 19 могъщи държави решиха, без участието на Съвета за сигурност на ООН, повтарям, без никакво решение на Съвета за сигурност на ООН, да атакуват брутално и да накажат суверенна държава на европейска почва, както казаха, за предотвратяване на хуманитарна катастрофа. Те не се засмяха на глас, когато руският президент използва същите думи, за да оправдае атаката си срещу Украйна. Те забравиха, че самите те използваха същия разказ, същите думи и същите обяснения“, заяви Вучич по време на общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Вучич кзаяви, че Сърбия "подкрепя и ще подкрепя" териториалната цялост на Украйна, "защото ние не променяме нашите политики и принципи, въпреки вековното традиционно приятелство с Руската федерация".

"За нас всяко насилие е едно и също, всяко нарушение на Хартата на ООН е същото, независимо от силата на държавата, която го извършва, или неизбежно сходните оправдания, които използва за своето незаконно и неморално поведение“, заяви сръбският лидер .

По-рано Вучич изрази неразбиране, че Европейският съюз се движи много по-бързо в предоставянето на членство на Украйна, отколкото на нейната държава.

Той също така заяви, че ако Украйна признае независимостта на Косово, "ще загуби всичко за един ден“.