Президентът на Сърбия Александър Вучич в понеделник е приел в канцеларията си руския посланик Александър Боцан-Харченко, за да го извести за събитията в Северно Косово, където според него има "брутална етническа чистка“, организирана от косовския премиер Албин Курти с подкрепата на международната общност, пише белградската "Политика“.

"Важен разговор с посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко. Благодарен съм, че се вслуша в молбите и исканията на сръбската страна. Информирах Боцан-Харченко за факта, че в Косово и Метохия се извършва брутално етническо прочистване, организирано от Албин Курти с подкрепата на част от международната общност“, написа Вучич в Instagram.

Малко по-късно с реакция по въпроса излезе и Кремъл.

Руското ръководство смята влошаващата се ситуация в Косово за много сложна и потенциално опасна и я следи отблизо, заяви говорителят Дмитрий Песков.

"Ситуацията е много сложна. В ситуацията в Косово виждаме традиционни предразсъдъци към сърбите, това е традиционен и небалансиран подход. Ситуацията наистина е много напрегната и потенциално опасна, ние я следим много внимателно“, заяви Песков.

Той каза, че няма коментар за инцидента в православния манастир Банска в северната част на Косово, но посочи, че забелязва редовни провокации срещу сърбите в региона.

"Но фактът, че срещу сърбите много често се организират различни провокации, не е тайна за никого“, заяви представителят на Кремъл.

В село Банска в северната част на Косово имаше конфликт между местните сърби и косовската полиция, при който бяха убити трима сърби и един полицай.