Сръбският президент Александър Вучич разпусна парламента на западната ни съседка в сряда и свика предсрочни избори на 17 декември, с цел да укрепи властта си, докато работи как да нормализира връзките с Косово, основното предварително условие за членство в ЕС, пише Reuters.

Парламентарните избори ще съвпаднат с местните гласувания в 65 общини, включително столицата Белград.

Експерти казват, че гласуването и липсата на работещ парламент ще позволят на Вучич да печели време и да отлага решения относно връзките с независимото и населено предимно с албанци Косово, което Сърбия все още смята за своя южна провинция.

 "Живеем във време, в което е необходимо всички да сме обединени в борбата за жизненоважни интереси на Сърбия, в което ще бъдем подложени на многобройни натиски, както заради позицията ни за Косово, така и заради други регионални и глобални въпроси“, заяви Вучич след подписването на указа.

Урсула фон дер Лайен, председателят на ЕК, заяви по време на посещение в Белград във вторник, че Сърбия и Косово трябва да увеличат усилията си за нормализиране на отношенията след последното избухване на насилие, ако искат да се присъединят към блока.

Сърбия също трябва да се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна, да изкорени корупцията и организираната престъпност, да реформира икономиката, да подобри съдебната система, бизнес климата и правата на човека.

Коментатори казват, че ходът на Вучич има за цел също така мобилизира собствените му редици и да реформира управляващата Сръбска прогресивна партия (СПС), чиято популярност беше подкопана след месеци на протести на опозицията след двете масови стрелби през май.

Според базираната в Белград социологическа агенция Stata, воденият от СПС алианс ще събере около 44% от гласовете и ще трябва да търси съюзници, за да формира мнозинство в 250-местния парламент.

Центристкият опозиционен блок "Срещу насилието“, състоящ се от леви, зелени и центристки партии, се оценява на 38%.

Ултранационалистическите и проруските партии се очаква да имат заедно около 11% от гласовете, заявиха от Stata миналия месец.

Вучич, който миналата година осигури втория си петгодишен мандат на власт, подаде оставка като ръководител на СПС през май, но все още има значително влияние върху политиката на партията.

Опозиционните партии и правозащитни групи обвиняват Вучич, СПС и неговите съюзници в автокрация, потискане на медийните свободи, изборни измами, насилие срещу политически опоненти, корупция и връзки с организираната престъпност. Вучич и съюзниците му отричат обвиненията.

След подписването на указа Вучич каза, че е важно Сърбия да "запази мира, стабилността и вътрешното сближаване и (да) демонстрира демокрация".

"Тази кампания е възможност за представяне на различни идеи, програми, политики..., но които никога не трябва да застрашават жизненоважни интереси на Сърбия“, посочи той.