Държавният глава на Сърбия Александър Вучич проведе петчасови разговори със специалния представител на Европейския съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак, посветени на ситуацията в Косово, предава информационната агенция Tanjug.

Освен Вучич и Лайчак в разговорите е участвал и първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич.

"Снощи имах дълъг и труден, но искрен разговор със сръбския президент Александър Вучич. Разчитам на отговорното поведение на всички, проявата на сдържаност в името на сигурността и стабилността. Насилието трябва да се избягва", написа Лайчак в социалната мрежа "Туитър“ след дискусиите.

Лайчак отбеляза, че трябва да се спазват всички договорености, постигнати по-рано в диалога между Белград и Прищина.

По-рано през деня Вучич проведе разговори и с представители на сръбското население в най-младата държава на Балканите, които са изразили готовност "да отхвърлят незаконните решения на Прищина и да защитят свободата си“. На свой ред президентът на западната ни съседка е уверил, че Белград ще подкрепи сръбския народ и няма да позволи повторение на погромите.

Ситуацията в Косово бе основна тема на разговори, които в последните часове Вучич проведе с представители на дипломатическия корпус в Сърбия, включително посланиците на САЩ, Русия и Китай. Впоследствие председателят на партията "Сръбска листа“ Горан Ракич обяви изтеглянето на сърбите от всички институции на властта в Косово.