Президентът на Сърбия Александър Вучич прочете доклад за ситуацията в Косово пред Скупщината в Белград във вторник. Той предупреди депутатите, че опасността от силови сблъсъци в Косово е близка и реална, предава "Радио и телевизия Сърбия“ (РТС). Държавният глава увери, че никога, пряко или косвено, няма да признае независимостта на Прищина.

По думите му, Сърбия е изправена пред значителни предизвикателства пред сигурността заради ходовете на Прищина. Президентът подчерта, че присъствието на специалните сили на полицията в Прищина в северната част на Косово и Метохия е засилено.

"Тук няма създаване на криза от сръбска страна… Опасността е близка, обективна и сериозна“, заяви Вучич.

Във встъпителната част на представянето на доклада президентът на Сърбия заяви, че държавната политика по косовския въпрос се провежда между желаното и възможното и че възможностите на Белград често са много ограничени.

Той говори подробно как се е движил броят на сърбите, които са живели в Косово и според оценката му, днес на територията на Косово те са между 6,5 и 7 процента от населението.

"Губим най-голям брой в началото на XX век. Имаше известно национално възстановяване от 1921 г., когато беше отчетен ръст от 26-34 процента. До 1961 г. този брой се поддържаше на 27 процента, а след това падна до 11 процента. Този брой към 2000 г. е паднал до 7%, а според последните оценки е между 6,5 и 7%, или около 100 000 сърби, живеещи в Косово и Метохия“, отбеляза държавният глава.

"Искам, като човек, който се е заклел пред Конституцията, да кажа, че никога, пряко или косвено, няма да призная независимостта на Косово, нито ще се откажа от битката за Косово“, подчерта Вучич.