Държавният глава на Сърбия Александър Вучич поиска от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да включи балканските страни в списъка на страните от Общността, които ще получат помощ за преодоляване на енергийната криза. Съответното лидерът на западната ни съседка обяви на церемонията в София по откриването на интерконектора между България и Гърция, предава сръбската агенция Tanjug.

"Вярвам, че есента и зимата ще бъдат трудни, a г-жа [председателят на Европейската комисия Урсула] фон дер Лайен не е съгласна с мен, тя е оптимист. <...> Благодарни сме за подкрепата [на ЕС] по време на кризата с коронавируса, но що се отнася до парите, в момента не можем да покрием разходите за газ. Включете нашите балкански страни в списъка заедно със страните от ЕС [които ще получат финансова подкрепа]“, помоли Вучич, обръщайки се към Урсула фон дер Лайен, която присъства на церемонията.

Сръбският лидер благодари на председателя на Европейската комисия за коректното отношение към него, въпреки опасенията от нарочването му като "черна овца“,  след като Брксел осъди външната политика на Сърбия.

По-рано Вучич прогнозира, че Европа ще бъде изправена пред катаклизъм и прекъсване на електрозахранването заради световната енергийна криза. Президентът на западната ни съседка заяви, че борсовата цена на газа през следващата зима може да достигне 6000 долара за 1000 кубически метра. По думите му предстоящата зима в Европа "ще бъде студена“, а следващата зима – "полярна“. Само навременните покупки на руски газ са спасили Сърбия от катастрофа и спиране на тока, увери по-рано Вучич.