Президентът на Сърбия Александър Вучич отмени всичките си пътувания в чужбина заради ситуацията в Северно Косово и Метохия, предава държавната информационна агенция на западната ни съседка – Tanjug.

Според официалното съобщение от президентската пресслужба Вучич е поднесъл извинения на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, че не е могъл да присъства на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-27) в Шарм ел Шейх.

От 1 ноември в Косово глобяват собствениците на автомобили, които отказват да сменят сръбските регистрационни номера. Глобите са в размер на 150 евро, а гражданите получават инструкции как да сменят сръбските табели с регистрационни номера на косовските институции. Преходният период ще продължи до 21 април 2023 г., след което косовската полиция ще започне да конфискува превозни средства със сръбски номера.

По-рано заместник-помощник държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар обяви, че Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция са поискали от Прищина да отложи забраната за сръбските регистрационни номера в Косово с 10 месеца, но подчерта, че отговор от властите в Прищина не е получен.