Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди в четвъртък да се отмени състоянието на висока бойна готовност на въоръжените сили на страната, което беше обявено на 26 декември по време на изострянето на ситуацията в северната част на Косово. Това съобщи агенция Танюг, позовавайки се на президентската администрация.

Ситуацията в района рязко се изостри на 6 декември, когато специалните части на Косово, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз, влязоха в помещенията на избирателните комисии в северната част на Косово. Сръбското население се организира  и разположи барикади на пътищата, които преминават през река Ибър. На 8 декември около 350 полицаи от Косово влязоха в населената със сърби северна част на страната с бронирани превозни средства и блокираха Северна Митровица. На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува сръбския бивш полицай Деян Пантич . В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в още няколко населени места.

На 26 декември се появиха съобщения, че властите на Косово са привели въоръжените си сили в пълна бойна готовност. В отговор вицепремиерът, министър на отбраната на Сърбия Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи на Републиката Братислав Гашич заявиха, че сръбските въоръжени сили и силите на Министерството на вътрешните работи на страната, по заповед на Вучич, са били поставени в бойна готовност и изпратени на границата с Косово.

В сряда Прищина обяви, че освобождава Пантич, а Вучич поиска от косовските сърби да вдигнат барикадите, като първа бе махната блокадата на ГКПП "Мердаре“ от сръбската страна на границата.