Европа ще се сблъска със сериозни проблеми с доставките на храни тази зима. Това заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич в интервю за телевизионния канал TV Prva.

Попитан от репортер дали се очаква недостиг на храни тази зима, Вучич отговори: "Очаквам, че ще има големи проблеми с доставките на храни в цяла Европа [през зимата]“.

"Всичко ще бъде наред с нас. Всичко, от което се нуждаем за живота - имаме достатъчно и дори повече. Това е добра новина", каза Вучич, отбелязвайки, че "вече не вярва на ничия дума" и че с помощта на сръбските тайни служби "проверих запасите от газ и зърно". "Тази зима е овладяна, хората ще оцелеят, а другата зима – някои ще преживеят, други не“, коментира президентът на западната ни съседка.

По-рано Вучич прогнозира, че Европа ще бъде изправена пред катаклизми и прекъсване на електрозахранването поради глобалната енергийна криза, последвана от продоволствена такава. Както предупреди президентът, през следващата зима цената на газа на борсите може да достигне 6000 долара за 1000 кубически метра. Той припомни, че само навременните покупки на руски газ са спасили Сърбия от катастрофа и режим на тока.