Броят на специалните сили на въоръжените сили на Сърбия ще бъде увеличен трикратно – от  1600 на 5000 души. Това обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич на годишната си пресконференция, предават водещите белградски медии.

"Основната задача за цялата 2023 г. е да се увеличи силата на специалните сили на сръбската армия от 1600 на 5000 души, възнагражденията ще бъдат големи, основната заплата без надбавките ще бъде повече от 2000 евро“, поясни Вучич, като същевременно отбеляза, че укрепването на армията е една от приоритетните задачи на държавата през новата година.

В рамките на речта си Вучич засегна и темата за Косово, като заяви, че "сме изправени пред трудни предизвикателства и че едва сме запазили мира и стабилността".

"Не сме провокирали никого, освен ако някой не сметне за провокация, че спазваме Конституцията си и защитаваме гражданите. Не сме предизвикали нито един инцидент, нито едно грешно движение. Не можем да се противопоставим на великите сили, ние сме малки, Германия, Америка и Европа са големи...“, коментира сръбският президент.

Освен това той обяви, че настоящият му мандат ще бъде последен за него.

"Това е последният ми мандат, няма да променям Конституцията. Скоро, през първата половина на следващата година, вече няма да бъда и председател на политическа партия“, увери Вучич.