Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич обяви планове за изграждане на газова връзка между Сърбия и Северна Македония, съобщава скопското електронно издание "Курир“.

Съответното изявление Вучич направи пред медиите, коментирайки церемонията по пускането в експлоатация на новия интерконектор между България и Гърция, която се състоя в София. Сръбският президент изрази благодарност на Европейската комисия за нейната подкрепа и увери, че Белград ще продължи да работи за газова диверсификация. По думите му Сърбия купува два милиарда кубически метра природен газ от Русия, но би било добре, ако има възможност да получи още милиард от друга страна.

"За тази цел ще изградим интерконектор между нас и Северна Македония по много причини, също и поради възможността за връзка с TAP, който води от Азербайджан до Италия, така че нека видим какво можем да получим в бъдеще“, коментира Вучич.

В допълнение той уточни, че се разглеждат други енергийни възможности и нови газопроводи на територията на Сърбия. Освен това официален Белград обмисля и вариантите за нови петролопроводи, тъй като "някои хора се хвалят, че им правят голяма услуга, като Сърбия им плаща много пари за транзита на петрол".

По този начин, каза Вучич, "ние също така ще диверсифицираме петролните доставки, така че да можем да получим този източник на енергия от различни източници, не само през хърватския петролопровод, но и от Албания, Гърция и някои други страни“.

Президентът бе категоричен, че тези проекти са от стратегическо значение за следващата зима и ще позволят на Сърбия да има "малко повече газ, отколкото има днес“.