Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обяви състава на новото правителство на страната. Вучич прочете имената на министрите в хода на заседание на Централния комитет на Сръбската прогресивна партия (СПП), съобщават държавната информационна агенция на западната ни съседка Tanjug и редица водещи медии в страната.

"Премиерът Ана Бърнабич, вицепремиерът и министър на външните работи – Ивица Дачич, вицепремиерът и министър на отбраната – Милош Вучевич, вицепремиерът и министър на финансите – Синиша Мали“, обяви Вучич под аплодисментите на членовете на партията, като подчерта, че Централният комитет на СПП е подкрепил състава на правителството.

По думите на сръбския президент новият кабинет ще се състои от 25 министерства. В допълнение към министър-председателя и вицепремиерие в него ще участват министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, министърът на вътрешната и външната търговия Томислав Момирович, министърът на икономиката Раде Баста, министърът на земеделието, горите и управлението на водните ресурси Йелена Танаскович, министърът на опазването на околната среда Ирена Вуйович, министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, министърът на минното дело и енергетиката Дубравка Негре.

Мая Попович ще оглави правосъдното ведомство. Министър на държавното и местното самоуправление ще бъде Александър Мартинович, министърът на правата на човека и малцинствата - Томислав Жигманов, министър на европейската интеграция - Таня Мишчевич, министър на образованието - Бранко Ружич.

Йелена Бегович ще стане министър на науката, иновациите и технологичното развитие, Даница Груичич - министър на здравеопазването, Никола Селакович - министър на труда, социалната защита и въпросите на ветераните, Дария Кишич - на семейните въпроси, Хюсеин Мемич - на туризма и младежта, Зоран Гаич - на спорта Гаич, министър на културата  -Мая Гойкович, а министър на развитието на селските райони - Милан Къркобабич.

"Пред нас са големи предизвикателства. Предизвикателство №1 е Косово и Метохия, винаги ще се стремим да имаме обща позиция по този въпрос. Предизвикателство №2 е натиск във външната политика, никой не иска да разбере нашата позиция. Нашата партия трябва да остане сърцевината на нормалността и разбирането на това, което се случва в света“, каза Вучич и добави, че правителството ще работи две години, след което ще последват нови избори.

Както проамериканският министър Зорана Михайлович, така и проруският министър на вътрешните работи Александър Вулин, които водят разгорещена дискусия за отношенията между Белград и Москва, не влязоха в новото правителство на западната ни съседка. Вулин обаче ще оглави сръбското разузнаване (Агенция за сигурност и информация).

За да започне работа, новият кабинет трябва да бъде подкрепен от депутатите в парламента – нещо, което се счита за формалност с оглед факта, че СПП заедно със социалистите на бившия външен министър Ивица Дачич имат мнозинство в залата.

На 3 април в Сърбия се проведоха президентски и извънредни парламентарни избори. По същото време се проведе вот за градския съвет на Белград, както и за съветите на 12 сръбски общини. Вучич спечели първия тур на президентските избори с резултат от 58,57%.

На парламентарните избори най-много мандати получи неговата коалиция "Заедно можем всичко", която събра 42,97% от гласовете. На второ място с 13,6% е коалицията "Обединени за победа на Сърбия“, водена от Мариника Тепич, на трето с 11,48% е коалицията, водена от Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич.