Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обсъди ситуацията в Косово в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това съобщиха от пресслужбата на президента на западната ни съседка.

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се обади днес по телефона на президента на Република Сърбия Александър Вучич и поиска от всички страни в споровете за Косово да се въздържат от стъпки, които може да предизвикат ескалация, т.е. да се въздържат от едностранни действия, които заплашват мира и стабилността“, се казва в съобщение за пресата. Столтенберг отбеляза още, че "НАТО оценява сътрудничеството със Сърбия" като военно неутрална страна.

Вучич обясни пред Столтенберг, че Прищина "грубо нарушава Брюкселското споразумение със своите едностранни действия“, по-специално с уволнението на директора на Северната регионална полицейска дирекция Ненад Джурич, със ситуацията с регистрационните табели и с отказа да се формира съюз на сръбските общини. "Въпреки това Сърбия се стреми да поддържа мира и стабилността и ще остане ангажирана с това“, подчерта сръбският лидер.