Коментирайки изказването на украинския посланик в Белград Владимир Толкач, че Косово и Украйна не могат да се сравняват, президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е съгласен с тази теза, но по друга причина от това, което смята украинският посланик, пише белградската "Политика“.

След изказването на украинския посланик, че за Украйна е много трудно да разбере решението на Сърбия да не налага санкции на Русия, Вучич отбеляза, че ако чуждестранните дипломати смятат, че е време да окажат арогантен натиск върху Белград, те са избрали грешния момент.

"Искам да анализирам добре това изявление. Но ако те смятат, че ще правят в Сърбия това, което правят в други страни, че ще упражняват нагъл и арогантен натиск по поръчка на трета страна, тогава мога да им кажа, че са избрали грешната държава, тъй като ние няма да направим това, както действаме спрямо държави, които са много по-силни“,подчерта президентът на западната ни съседка.

Той посочи, че Сърбия никога не е правила нищо срещу Украйна.

"Никога не сме признали отнемането на части от територията на Украйна, нито референдумите, а нещо не си спомням те, през 1999 г., да са се скъсали да ни изпращат помощ, нито са спрели полети до Виена, Рим или други градове или на тези страни, които са участвали в нападението срещу СР Югославия, така че тези да ги говорят на някой друг“, заяви още Вучич.

Той добави, че не изпитва страх от подобни арогантни изказвания, за разлика от някои, които се страхуват от тях.

"Нашето положение е формално, материално, юридически чисто като сълза, така че никой не може да ни каже нищо", отбеляза още сръбският лидер.

Вучич добави, че би искал някой да му обясни - според кой международен правен акт е извършена агресията срещу Сърбия, според какво решение на Съвета за сигурност на ООН и според чие решение те имат право да не се подчиняват на Резолюцията 1244, който е неразделна част от Хартата на ООН.

"Ние я следваме и затова защитаваме териториалната цялост на Украйна, но добре, ако имат някакви претенции, добре е да се знае това. Те ще получат по-подробни отговори", заяви Вучич, който в понеделник в Будапеща разговаря с премиерите на Унгария и Австрия Виктор Орбан и Карл Нехамер.