Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на съвместната конференция с германския канцлер Олаф Шолц в петък вечерта, че Белград няма да се поддаде на натиска и че днес за първи път разбира, че се изисква взаимно признаване с Косово в замяна на членство на двете страни в Европейския съюз, пише местното издание "Новости“.

На въпрос за признаването на независимостта на Косово от Сърбия Шолц каза, че германската позиция по този въпрос е ясна и че сега е важно да се постигне напредък.

"Надявам се, че ще получим отчет за този напредък, стъпка по стъпка, и двете страни трябва да дадат своя принос и никой не трвябва да блокира срещите“, заяви лаконично канцлерът.

По същия въпрос президентът Вучич каза, че Сърбия няма да се поддаде на натиск:

"Чухме, че се изисква част от преговорната платформа, която е представлява цялостна нормализация на (отношенията между) Белград и Прищина. Никой не го е искал, освен американците. Чухме, че днес нещата се променят в ущърб на Сърбия, точно както прогнозирах, че ще се случи. Ако смятате, че трябва да ни заплашвате, защото спазваме реда на ООН, ние нямаме нищо против. Вие вършите своята работа, ние вършим нашата работа. За мен е важно канцлерът Шолц да знае какво се случва. Сърбия никога не се е отказвала от диалога, нито е отказвала срещи“, заяви президентът на западната ни съседка.

Вучич посочи, че Сърбия е можела да подпише документа за изчезналите по време на войната хора преди година, но не го е направила заради прищевките на някои други.

"Не се ядосвайте, че нашият отговор за Косово е различен от вашия. Колкото вие цените териториалната цялост на Украйна, толкова и ние ценим териториалната цялост на Сърбия. Това е“, категоричен е той.



Да припомним, преди да пристигне в Белград, Шолц посети Прищина. След Сърбия германският канцлер пътува за Гърция, по покана на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. В Солун Шолц той присъства на вечеря с представители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), а германският канцлер накрая ще посети и Северна Македония и България в събота.