Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ключовият въпрос е кое от петте подписани споразумения ще бъде спазено от Прищина и "тези, които й помагат", цитират думите му медиите в западната ни съседка.

Вучич припомни, че ден преди ареста на бившия полицай Деян Пантич премиерът на Косово Албин Курти е заявил, че исканията за формиране на Общността на сръбските общини (ОСО)са "детски“.

"Бербок каза, че някой е намалил напрежението, защото е отложил изборите, представете си какво лицемерие. Тази нощ вие нахлухте със специални сили и искахте да превземете общинските избирателни комисии... Знаехте, че няма да има избори, но искахте да нападнете яростно сърбите...", коментира сръбският президент.

По думите му ключовият въпрос е свързан с подписаните документи:

"Пред тях ще представя пет важни документа, кажете кои искате да спазваме: изберете дали искате да спазвате Кумановското споразумение, Устава на ООН, Резолюция 1244, Брюкселското или Вашингтонското споразумение... Кажете ни какво искате да зачитаме, тъй като Прищина не зачита нито едно от тях“, отбеляза държавният глава на западната ни съседка.

Той не пожела да коментира изявлението на специалния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който призова Белград и Прищина за деескалация на ситуацията в Северно Косово, където косовските сърби блокират пътища от събота заради ареста на бившия полицай Деян Пантич.

Вучич подчерта, че Сърбия прави всичко, за да запази мира.

"Апелираме да освободим невинните сърби... не искаме конфликт, нямаме нужда от това“, увери сръбският президент.

Той призова сръбския народ да не заплашва КФОР и ЮЛЕКС по никакъв начин, "да не дава боеприпаси в ръцете на онези, които биха ги представили като виновни за каквото и да било“.