"Може само да си мечтаете за взаимно признаване“ като краен резултат от преговорите за нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия. Това е краткото и ясно изявление на президента на Сърбия Александър Вучич в отговор на молба на редакцията на белградския вестник Večernje novosti да коментира думите на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар. По-рано той увери, че "САЩ напълно подкрепят диалога между Косово и Сърбия, който се провежда под егидата на Европейския съюз, и смятат, че взаимното признаване трябва да бъде крайната цел на този процес“.

"Ние вярваме, че всички страни от региона трябва да се признаят взаимно, да намалят търговските бариери, да помогнат за решаването на отворени въпроси, които съществуват от 90-те години на миналия век, и да напреднат в процеса на европейска интеграция“, заяви Ескобар пред портала Pavlović Tudej.

Американският дипломат представи позицията си преди срещата на специалните пратеници за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и Вучич, които ще разговарят в сръбската столица. Словашкият дипломат преди това посети Прищина, където се срещна с министър-председателя Албин Курти, на когото припомни, че всички постигнати досега споразумения трябва да бъдат спазвани. След това Курти написа в профила си в Twitter, че "Косово приема плана на ЕС за нормализиране на отношенията“.