Изборите в Северно Косово по същество представляват "мирно политическо въстание“ на сръбския народ, който вече няма да толерира да му се налагат решения, жестокост, малтретиране и стрелби, само за да получи похвала от Брюксел или Вашингтон. Това подчерта държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич на пресконференция, предава информационната агенция Tanjug.

"Страхувам се, че мнозина не го разбраха. За съжаление, страхувам се, че някои не разбраха нищо“, заяви Вучич.

Според него в крайна сметка се оказва, че дори албанците не усещат сигурността, която им гарантира косовската полиция, като се има предвид ниската избирателна активност. По думите на Вучич случилото се в изборния ден е "много повече от поражение“ на косовския премиер Албин Курти – то показва "тектонични промени в Косово“.

"Сръбският народ показа вчера, че търси съвсем различен подход, на първо място, от международната общност, имам предвид западните сили – те искат по-голямо уважение и истински диалог, не налагането на решение“, обясни Вучич.

"Вчерашните избори в Косово показаха няколко добри и няколко трудни неща за нас в бъдеще... Едното е изборният провал на Курти и на т.нар. Квинта, тези, които насърчиха Курти, а второто е исторически резултат, защото нищо подобно никога не се е случвало в европейска държава от Втората световна война насам. При това бе демонстрирана дисциплината и отговорността на сърбите, каквито не са виждани в съвременната история на нашата нация“, заяви още президентът на западната ни съседка.

"Най-важното послание към нас и към света е, че нямаме съществен диалог. Ние не говорим, получаваме наложени документи, които винаги са в полза на Прищина, а когато им кажем, че нещо се случва в Косово, те казват, че това са глупости на Вучич“, заключи той.