Сърбия бе принудена да гласува за резолюция, осъждаща действията на Русия в Украйна, за да остане на международната сцена. Това призна държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич на специално открито заседание на парламента, посветено на преговорния процес между Белград и Прищина, предава ТАСС.

"Ние не наложихме санкции срещу Русия, но трябваше да осъдим нахлуването й в Украйна [в Общото събрание на ООН], за да останем на международната сцена“, заяви Вучич, добавяйки, че разбира защо Западът оказва толкова голям натиск върху Сърбия да реши проблема с Косово в контекста на настоящата геополитическа ситуация.

"Мисля, че им стана ясно, че ще бъде много по-трудно да победят Русия, отколкото си представяха“, предположи сръбският лидер, отбелязвайки, че докато военните действия в Украйна продължават, натискът върху Сърбия ще нараства.

Вучич отбеляза, че той е "виновен“, защото не е наложил санкции срещу Руската федерация, а Сърбия "плаща висока цена за това“, но страната се нуждае от подкрепата на Русия в Съвета за сигурност на ООН, който гласува против приемането на резолюция, обвиняваща Сърбия в геноцид.