Тези дни в Сърбия се провеждат най-мащабните напоследък военни учения на всички видове войски "Маневри 2022“. Това каза сръбският президент Александър Вучич, отговаряйки на въпрос на журналисти във вторник по време на инспекция на откриващото се предприятие Gruner Srbija близо до град Лесковац в южната част на страната, предава ТАСС.

На въпрос дали е вярно, че ученията се провеждат и защо не е обявено официално, Вучич отговори: "Не искахме да говорим много за това“. "Това е едно от най-големите учения, много хиляди войници, ученията текат в момента, наричат ​​се "Маневри 2022“. Наясно съм какво се случва, сутринта имах среща по този въпрос. Вършим работата си, включени са всички родове войски - и речната флотилия, и военновъздушните сили, и противовъздушната отбрана, и сухопътните сили - всичко от Сомбор и Войводина до Лесковац“, заяви Вучич.

Президентът отбеляза, че целта на ученията е да се проверят способностите и да се разкрият слабостите на сръбската армия. Вучич подчерта, че сръбската армия активно се занимава със закупуването на дронове-камикадзе и БПЛА. "Работим върху покупки, опитваме се да се споразумеем за трансфер на технологии, за да можем сами да ги произвеждаме“, заяви сръбският лидер.