Войната в Украйна е в основата на "колосалния“ натиск на Запада върху Сърбия. Това обяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич в обръщение към нацията, цитирано от водещите средства за масова информация в западната ни съседка.

"Ако погледнете внимателно последните няколко месеца, след началото на конфликта в Украйна, то той се превърна в един от най-големите проблеми, вярвате или не, за Сърбия. На първо място, поради причината, че се набиваме в очите на обществеността, защото не наложихме санкции срещу Руската федерация, а след това и поради постоянните инциденти, предизвикани от управлението на косовския премиер Албин Курти“, подчерта Вучич.

"Няма съмнение, че когато се говори за региона, отправната точка е случващото се в Украйна. Те (ЕС) дойдоха с камшик, но има нещо друго - инвестициите и търговията с Европа", допълни президентът на западната ни съседка.

Вучич също така изрази безпокойство от възможността за разширяване на конфликта в Украйна. "Страхувам се, че ситуацията в Украйна ще се влоши, конфликтите ще се разрастват, опасявам се, че ще се прехвърлят и на други територии“, призна Вучич. По думите му задачата на Сърбия в този контекст е да предотврати прехвърлянето на конфликта на собствената си територия.

Вучич многократно е казвал, че присъединяването на Сърбия към политиката на санкции срещу Русия няма да доведе до положителни резултати. На 10 ноември миналата година в интервю за медиите той предупреди, че Белград ще наложи санкции срещу Москва "само с дамоклев меч над главата“.

След началото на войната в Украйна Вучич обяви в обръщение към нацията, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Руската федерация. Страната обаче временно спря ученията на армията и полицията с всичките си чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави, съжалява за случващото се в източната част на Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев.