Сръбският президент Александър Вучич припомни, че от 1 ноември западната ни съседка остава без руски нефт заради европейските санкции, предава електронното издание на белградския ежедневник Kurir.

"[Защо] никой не говори за това как ще оцелеем тази зима, какви ще бъдат цените на електроенергията и откъде ще вземем нефт? Все пак на 1 ноември руските доставки ще бъдат спрени поради санкциите [на Европейския съюз]“, заяви той.

В края на юни Вучич обяви, че Сърбия трябва да намери алтернатива на руския петрол заради западните санкции срещу доставките на нефт чрез танкери от Русия. Тогава той посочи, че петролът може да достигне до републиката само през Адриатическия тръбопровод JANAF от пристанището Омисал в Хърватия до рафинерията Панчево на Сръбската петролна индустрия (NIS), която е 56,15% собственост на Газпром Нефт и Газпром.

По-рано той заяви, че от 1 ноември, поради новия пакет от санкции на ЕС, Сърбия няма да може да внася петрол от Русия и търси нови търговски складове, за да осигури резерви. Сръбският президент посочи, че алтернативната суровина – нефтът от Киркук, Ирак, е с 31 долара за барел по-скъп от руския петрол, което би довело до загуби на бюджета от 600 милиона долара годишно. В средата на юли сръбският президент предположи, че "ако е необходимо, може да се постигне споразумение с руснаците НИС да бъдат предадени на държавата за срока на санкциите и да бъдат върнати, когато санкциите приключат“.

Превод и редакция: Иван Христов