Сърбия остана без съюзници на Запада заради принципното отхвърляне на политиката на  санкции срещу Руската федерация. Това съобщи президентът на западната ни съседка Александър Вучич в рамките на заседание на парламента в Белград, съобщават сръбските медии.

"В съвременния свят човек не може да действа сам. Когато преживявахме най-тежките загуби и войни, имахме съюзници. Днес никой не би ни възприел като съюзник именно заради военния конфликт, който се разгръща в Украйна и поради факта, че Сърбия, водена от отговорна и честна позиция, не наложи санкции срещу Руската федерация“.

Вучич изрази мнение, че Сърбия е в състояние да оцени обективно събитията в Украйна, тъй като не слага етикети на воюващите страни.

След началото на войната в Украйна Вучич подчерта в обръщение към нацията, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Руската федерация. Белград временно преустанови ученията на армията и полицията с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави, съжалява за случващото се в източната част на Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев.