Сърбия няма да позволи избиването и прогонването на сърби от Косово, както е било по време на погромите на сръбското население през 2008 г. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в четвъртък след заседание на Съвета за национална сигурност на републиката, предава Танюг.

"Сърбия няма да позволи избиването и прогонването на сръбския народ от Косово и Метохия, както беше през 2008 г.“, каза Вучич в обръщение към нацията след извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, свикано във връзка с изострянето на ситуацията в Косово. Президентът каза още, че Белград е взел мерки по отношение на сръбските въоръжени сили, които са строго секретни, така че той няма да докладва за тях.

Вучич каза, че от 9000 автомобила в Косово само 3 души са сменили регистрационните си номера. В тази връзка страните от Квинтата (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия) предадоха на Сърбия документ, съдържащ съгласувана с ЕС позиция, според която "Прищина има легитимно право“ да определя какви ще са номерата на колите в страната. "Това е пълна лъжа“, подчерта сръбският лидер. След това Вучич прочете всички клаузи от споразуменията между Белград и Прищина относно номерата на колите и още веднъж напомни, че не е имало споразумения за замяна на сръбските номера с косовски. "Но на тях не им пука, те могат да си го позволят, така че го правят“, каза Вучич.

Сръбският лидер напомни още, че Прищина няма право да създава армия според всички международни документи.

По-рано лидерите на косовските сърби, заявиха, че ще окажат мирна и демократична съпротива на Прищина, ако косовските албанци започнат да отнемат колите им със сръбски регистрационни номера. Лидерът на сърбите от Косово Горан Ракич заяви, че ако заплахите от Прищина бъдат изпълнени, сърбите ще блокират всички входове и изходи от Косово.