Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му не доставя оръжия нито на Русия, нито на Украйна, съобщава ТАСС.

"Сърбия не доставя оръжие на никого. Ние произвеждаме боеприпаси и ги продаваме.<...> Не сме продавали оръжие или боеприпаси нито на Русия, нито на Украйна. За Сърбия има така наречен краен потребител в съответствие с международните закони и само на определени страни можем да доставяме", подчерта Вучич в Катар, където участва в Петата конференция на ООН за най-слабо развитите страни в Доха.

Президентът отбеляза, че Сърбия е предприела допълнителни мерки за защита от предаване на боеприпаси на трета страна, като във всеки договор, включително като част от доставките за Турция, е забранена препродажбата им без разрешението на Белград.

Вучич припомни, че военното предприятие "Крушик" по-рано е било обвинявано в доставки в конфликтни зони. "Колко години минаха, за да излезем от историята с Крушик, а сега се оказа, че зад това стои мафията от българските военни компании“, подчерта той и добави, че подобни обвинения целят да ударят авторитета му в Русия .

"Искате ли да унищожим отбранителната индустрия на Сърбия или искате да продаваме, когато няма войни? На кого тогава да продаваме, когато няма войни? <...> Ние сме чисти като сълза, но искаме да печелим. Ще инвестираме още 100 млн. евро в нашата отбранителна индустрия", отбеляза сръбският лидер.