Сърбия ще въведе санкции срещу Русия само ако е надвиснал Дамоклев меч над главата й. Това каза президентът на републиката Александър Вучич в интервю за  сръбската телевизия "TV Pink".

"Нашата същност е да защитаваме международното право, да осъждаме тези, които нарушават международното право. Ние не прилагаме политика на санкции, особено срещу онези (срещу Русия – бел. ред.), които ни защитаваха през 2015 г. и които ни помагаха по въпроса за запазването на териториалната цялост на нашата страна. Това е нашата политика, нашият стълб и ние можем да се откажем от това само в случай, че буквално е надвиснал Дамоклев меч над нашата глава", каза Вучич след преговорите с френския президент Еманюел Макрон.

След началото на специална военна операция на Русия срещу Украйна Вучич каза в обръщение към нацията след заседанието на Съвета за сигурност, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въведе санкции срещу Руската федерация. Президентът обяви, че републиката временно спира военното и полицейското обучение с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави, съжалява за случващото се в източната част на Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев.