Сръбският президент Александър Вучич заяви в интервю за CNN, че Сърбия е последната страна, която има нужда от инциденти като тези в Банска, добавяйки, че мирът е в интерес на Сърбия.

В интервю направено от журналистката Кристиан Аманпур, станала известна с репортажите си от бойните действия в бивша Югославия, Вучич заяви, че "всички виждат, че Сърбия е конструктивен партньор, а Прищина не прави нищо".

"Те извършват етническо прочистване, през последните две години броят на сърбите в Косово и Метохия е намалял – сега те са с 10 процента по-малко“, коментира Вучич и добави, че е имало 120 нападения срещу сърби в Косово, откакто Албин Курти е на власт, цитира Тanjug.

"Сърбия не желае конфликт за Косово и подкрепя по-голямо присъствие на силите на КФОР в северната част на провинцията, за да се гарантира сигурността на сърбите", допълни той.

"Ние не искаме никакви войни, никакви сблъсъци. Напротив, искаме да видим, и аз подчертавам това, по-голямо присъствие на КФОР, особено в северната част. Надяваме се, че това ще бъде един от начините да се гарантира сигурността на сърбите".

"Белград ще преследва отговорните за стрелбата в Косово, ако те се намират на сръбска територия", допълни Вучич.

"Разбира се, Сърбия ще изправи пред съда всички хора, които са извършили престъпни деяния и които може да се намират на наша територия. Който е на наша територия, прокуратурата ще си свърши работата", сигурен е президентът.