Сръбският президент Александър Вучич коментира по време на обръщението си към обществеността изказването на бившия германски канцлер Ангела Меркел, че Минските споразумения са подписани, за да се спечели време за засилването на Украйна. Вучич оцени, че нейното изказване драматично променя нещата в политически смисъл, пише белградската "Политика“.

"Присъствахме на исторически важно изявление на Ангела Меркел. Изненадан съм и все още проверявам по всякакъв начин дали е възможно да е казала това. Тя е жена, която много ценя. За мен това твърдение е почти невероятно, ако се потвърди“, заяви Вучич.

 

Президентът на западната ни съседка припомни изявлението на Петро Порошенко, че Киев никога не е възнамерявал да изпълнява Минските споразумения.

"Това хвърля напълно нова светлина, не може да промени факта кой кого е нападнал, но в много отношения променя факта и отношенията в това, което се случва от 2014 г. насам“, отбеляза Вучич.

 

Той оцени, че изявлението на Ангела Меркел е нещо, което драматично променя нещата във всеки смисъл, преди всичко политически, и добави:

"И това е ясен сигнал за мен, че не трябва да им се вярва“.